De energietransitie komt er snel aan, en dat terwijl de energiemarkt volatieler dan ooit is. Voor KMO’s is het zaak om controle te krijgen over hun energieprijs, en tegelijkertijd hun onderneming voor te bereiden op de toekomst. Het instrument bij uitstek daarvoor, is de corporate Power Purchasing Agreement, of cPPA.

Wat is een cPPA?

Een corporate power purchasing agreement  (cPPA) is een contract tussen een energieproducent en een afnemer, waarbij de afnemer gedurende een bepaalde periode een vast bedrag betaalt voor de afname van de energie die door de producent wordt geproduceerd. Dit kan helpen om de energieprijzen op lange termijn te stabiliseren en de risico's van volatiele energieprijzen te verminderen.

Internationals zoals Google, Ineos en Umicore vervullen al grote percentages van hun energienoden via cPPAs. Bij Nett willen we dat net toegankelijk maken voor de KMO. Wij zien namelijk dat onze klanten dit soort overeenkomst nu al gebruiken om tot 30% van hun energiebevoorrading te beschermen tegen volatiele marktprijzen.

Hoe werkt een cPPA in de praktijk?

In de cPPA-markt zijn er vele mogelijkheden. Maar niet allen zijn ze geschikt voor KMO’s: zo vergen sommige investeringen in infrastructuur, of zijn ze meer geschikt voor bevoorrading van zogenaamde interne klanten binnen een groep of corporate structuur.

In de kern zijn de principes van een cPPA eenvoudig: de hoeveelheden energieproductie en -verbruik worden op elkaar afgestemd en voor alle gelijktijdig geproduceerde en verbruikte energie wordt een vaste prijs vastgesteld. Deze prijs kan zowel onderling als via de energieleverancier worden verrekend.

Tot nu toe waren cPPA's voornamelijk beschikbaar voor de grootste bedrijven ter wereld, gezien de complexiteit van de beschikbare opties. Maar de kracht van de cPPA schuilt in haar flexibiliteit, waardoor het steeds meer beschikbaar en toepasbaar wordt voor KMO's.

Hoe weet ik of een cPPA iets voor mijn onderneming is?

Elke onderneming functioneert binnen een unieke context met specifieke behoeften. Sommige bedrijven genieten al van de voordelen van zelf geproduceerde energie, terwijl andere nog volledig afhankelijk zijn van de energiemarkt. Misschien heeft jouw bedrijf niet dezelfde hoeveelheid energie nodig als een onderneming verderop in de straat.Toch is het zo dat in de praktijk vrijwel elke onderneming een cPPA kan benutten.

De werkelijke vraag is hoe ver je wil gaan in het vergroenen van je energievoorziening en het vastleggen van een vaste prijs.Wat we zien, is dat sommige grotere bedrijven die een strategie hebben rond duurzame energie, kiezen om tot 30% van hun energievoorziening te dekken via cPPA's. Dit stelt hen in staat om een deel van hun risico af te dekken voor de resterende energiebehoefte. Het is daarom een goede vraag om te stellen: hoeveel energie produceren we zelf al? En welk percentage van onze energievoorziening willen we vergroenen en vastleggen met een cPPA?

Wil je aan de slag met een cPPA?

Word dan Nett Partner.

Dat gaat zo:

  1. We starten met een kosteloze energy audit: daarbij brengen we je energienoden in kaart.
  2. We stellen je een contract aan vaste prijs voor op jouw maat.
  3. Na overeenkomst koppelen we je aan een nieuw zonnepark.
  4. Voor de volledige duurtijd van de overeenkomst staat Nett garant voor dezelfde vaste prijs. Jij krijgt simpelweg zekerheid voor de lange termijn.