Zelf groene stroom produceren: is dat de beste keuze voor mijn bedrijf?
May 16, 2023
Het berekenen van het potentieel van je bedrijf om zelf energie te produceren kan een belangrijke stap zijn in het verbeteren van je energiebeheer en het verminderen van je energiekosten. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om je potentieel voor het zelf produceren van energie te berekenen.
1. Analyseer je energieverbruik en kosten
Verzamel informatie over je energieverbruik, waaronder historische gegevens over je elektriciteits- en gasverbruik. Analyseer deze gegevens om te bepalen welke delen van je bedrijf de meeste energie verbruiken en waar de grootste kansen voor besparing liggen.
Bekijk je huidige energierekeningen en analyseer de kosten. Bekijk ook hoe deze kosten in de loop van de tijd zijn veranderd en onderzoek mogelijke redenen voor de veranderingen.
2. Onderzoek de mogelijkheden voor zelfproductie
Overweeg welke mogelijkheden er zijn om zelf energie te produceren, zoals zonnepanelen, windturbines of biomassa-installaties. Bekijk welke opties het beste bij je bedrijf passen en wat de kosten en voordelen van elke optie zijn.
Bereken de potentiële energieopbrengst:Als je eenmaal weet welke zelfproductie-opties het beste bij je bedrijf passen, kun je berekenen hoeveel energie je zou kunnen produceren. Raadpleeg hiervoor een expert of onze online tool om de potentiële opbrengst van een installatie te berekenen.Bijvoorbeeld: Om te bepalen hoeveel energie je bedrijf kan opwekken met zonne-energie, moet je rekening houden met factoren zoals de grootte en oriëntatie van je dak, de schaduwval en de geografische locatie van je bedrijf. Een goede vuistregel is dat 1 kWp aan zonnepanelen ongeveer 850 kWh per jaar kan opwekken in België. Als je bijvoorbeeld een bedrijf hebt met een dakoppervlak van 10.000 m² en een ideale oriëntatie en helling, dan zou je potentieel ongeveer 1.400 kWp aan zonnepanelen kunnen installeren. Dit zou kunnen leiden tot een jaarlijkse opbrengst van ongeveer 1.190.000 kWh.
3. Vergelijk kosten en baten
Vergelijk de kosten van het zelf produceren van energie met de prijs die je van een PPA- of energieleverancier aangeboden krijgt . Houd hierbij ook rekening met de mogelijke besparingen op de energierekening en eventuele subsidies of fiscale voordelen die beschikbaar zijn voor zelfproductie.Bij het beoordelen van de financiële haalbaarheid van zonne-energie of andere duurzame energiebronnen is het belangrijk om rekening te houden met de Levelized Cost of Energy (LCOE). Dit is de totale kost van het produceren van één kWh aan energie over de levensduur van het systeem, inclusief de initiële investering, operationele kosten, onderhoud en afschrijvingen. De LCOE van zonne-energie is in de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald, waardoor het een zeer competitieve optie is geworden voor bedrijven die hun eigen energie willen opwekken. In België varieert de LCOE van zonne-energie tussen de 4,4 en 13,2 eurocent per kWh, afhankelijk van factoren zoals de locatie, het type panelen en de grootte van het systeem
4. Decision Time
Op basis van de bovenstaande analyse kun je een weloverwogen beslissing nemen over het zelf produceren van energie. Overweeg alle factoren en bepaal of het zelf produceren van energie haalbaar is voor je bedrijf op korte en lange termijn.
Het is belangrijk om te onthouden dat het zelf produceren van energie niet voor elk bedrijf de beste optie is. Het kan zijn dat het financieel niet haalbaar is, of dat de locatie van je bedrijf niet geschikt is voor het installeren van bijvoorbeeld zonnepanelen of windturbines. Het is daarom aan te raden om een expert te raadplegen en eventuele opties zorgvuldig te onderzoeken voordat je beslissingen neemt.